Cacao Nibs

Wat zijn cacao nibs?

De cacaoboom groeit vooral rond de evenaar en er bestaan veel soorten bonen met elk een unieke smaak. De Azteken en Maya’s gaven veel waarde aan deze inheemse boomsoort en gebruikten cacaobonen zelfs als een betaalmiddel. Toen de conquistador Cortez in 1528 terugkeerde naar Spanje bracht hij de cacaoboon naar Europa. Een enorm populair product sindsdien in de vorm van chocolade, met een hoofdrol voor de toegevoegde suikers.
Rauwe cacao nibs zijn puur in tegenstelling tot de chocolade in de supermarkt en worden gemaakt van geperste cacaobonen. Door hun onbewerkte afkomst is cacao rijk aan vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. En bevat het helemaal geen toegevoegde suikers!

Rauwe cacao

Veel van de gezonde eigenschappen van cacao gaat verloren bij het koken. De reden waarom cacao nibs rauw wordt verwerkt is omdat boven de 49 graden celcius de voedingstoffen verloren gaan. Voor meer informatie over rauwe cacao kijk je op de pagina van rauwe cacao.

Cacao superfood

Onder de superfoods is cacao een van de meeste krachtige voeding met de hoogste concentratie antioxidanten. Een bijzondere eigenschap van cacaonibs is het stofje fenylethylamine… hetzelfde stofje wat je vrijmaakt bij verliefdheid. Daarnaast is cacao ongelooflijk rijk aan magnesium. Cacao werkt rustgevend en heeft de eigenschap om ons hongergevoel te verminderen.
Verschillende oude culturen, zoals de Azteken in Zuid-Amerika, staan bekend om hun gebruik van cacao. Het gaf ze kracht, opgewektheid en een rijke bron van voedingstoffen. Cacaobonen werden zelfs gebruikt als betaalmiddel.
Een superfood met antioxidanten en essentiële mineralen. De rijke smaak van rauwe cacao is in veel gerechten te gebruiken en levert extra voedingswaarde.

Cacao Nibs gezond

Cacao is een geweldige superfood en staat bekend als een van de meest complexe superfoods. Het bevat meer dan 300 actieve stofjes.

Onder ander bevat cacao de stofjes serotonine, flavonoïden en fenylethamine die een positieve gemoedstoestand stimuleren en de concentratie verbeteren. In aanvulling is het stofje Tryptofaan aanwezig, deze stimuleert de aanmaak van serotonine en gaat gevoelens van depressie tegen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het hier gaat om rauwe cacao, onbewerkt en onverhit boven de 38 graden Celcius.

Cacao Nibs kopen

Rauwe cacao wordt (nog) niet in de supermarkt verkocht. Onbewerkt heeft het vaak een keurmerk of een biologisch certificaat. Het is belangrijk om hier naar te kijken, vaak wordt het ook een superfood genoemd op de verpakking. Cacao nibs online kopen is tegenwoordig geen probleem, je wordt overspoeld met webshops met superfoods en biologische producten. Prijzen kunnen onderling wel sterk verschillen en daarom blijft kritisch vergelijken belangrijk.